Recept på Badbomber, Badbrus

Badbomber är verkligen så rätt nu när det är mysväder ute. Och speciellt under regninga dagar kan man ägna sig åt att tillverka dem. Det krävs ju faktiskt inte så mycket för att göra dem förutom lite fritid och tålamod.Det bästa med att göra dem själv är att du kan anpassa dem precis efter dina behov. Badbomber kan både ge dig ett uppfriskande bad och lugnande bad med mjukgörande egenskaper eller annat.
 
Huvudingredienserna i badbomber är citronsyra och bikarbonat. Smöret,oljan,doften och färgen kan du själv bestäma över efter dina behov och önskemåll. Kallpressad och oraffinerad oljor är att föredra, samt gärna ekologiskt. Så rena oljor som möjligt.
 
Kokosolja: Kokosolja gör huden mjuk, minskar rynkor och fläckar. Under vintern är det bra då huden kan vara extra torr. Huden blir len, det fungerar på hela kroppen. Kokosolja är bra vid eksem och för att lindra psoriasis. Klåda från mindre hudutslag lindras snabbt med kokosolja.
 
Sheasmör: Sheasmörets feta ytan skyddar mot väder, vind, irritation och bevarar fukt bra (bättre än olja, t. ex. i fotkräm). Påskyndar hudläkning och är bra för torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och solsveda. Sheasmör har naturlig solskyddsfaktor 3, tack vare cinnamaterna. 
 
Druvkärnsolja: Druvkärnsoljan är mjukgörande och skyddande. Uppfriskande och lätt sammandragande. 
 
Andra bra oljorman kan ha i är t.ex. mandelolja, advokadoolja, sesamolja, olivolja, morotsolja mm.
 
 
Lungnande färger: Lila, Svart, Grå, Brun, Rosa, Grönt.
Glada, uppfriskande färger: Gul, Vit, Orange, Röd
Men självklart påverkar även färgernas nyanser.
 
 
Dofter: Det finns både  renande kryddiga dofter, uppfriskande citrus dofter, lugnande romantiska blomdofter. Till julen kan även kanel och peparkaksdoften passa bra för en härlig jul stämning. Väljer du blomdoft som ros, kan det vara mysigt att ha i torkade rosenblad. Dock så tycker jag personligen inte om det då det flyter runt i badkaret och "skräpar"
 
Ingrediens :

3 dl bikarbonat

1,5 dl citron syra

0,5 dl potatis stärkelse eller maizena

25 g Sheasmör

15 ml kokosolja

10 ml Druvkärnsolja

5 – 10 ml doft eller eterisk olja

Karamellfärg

Torkade blommor

1: Blanda bikarbonat och citronsyra. Se till att det inte finns några klumpar.

2: Blanda sedan i den önskade färgen, smöret, oljan och doften. Det skall bli en ganska så torr blandning, som endå går att forma. 

3: Nu kan du lägga blandningen i formen du önska eller forma dem som du vill.

väljer du att göra stora badbomber tar det längre tid för dem att torka, men gör sig bättre i badkaret sen. Det tar minst 24 timmar för dem att torka helt. Har du i mer olja är torktiden längre. Du bör inte häller torka dem på trä eller papper då det kan suga upp oljan och badbomberna kan smula sönd.

Tips på internetshop för ingredienser: http://www.tvalkoket.se/ och http://www.hemgjord.se

 
 
 
 
 

2013-10-25 | 11:51:00 | Almänt | 0 Kommentarer